Wat is het?

Het Vlaams Energieagentschap, in opdracht van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en de Vlaamse Regering, lanceert dit jaar 2 burgeruitdagingen. In de eerste uitdaging ‘’Overal zonnepanelen’’, die liep van 29 januari tot 18 maart, konden burgers niet-residentiële daken nomineren die volgens hen PV-panelen verdienen. Vlaanderen telt een grote hoeveelheid niet-residentiële daken die nog onderbenut zijn.

Deze campagne wil zowel burgers als dakeigenaars bewustmaken van dit potentieel. Er werden 812 daken genomineerd. Het VEA contacteert de dakeigenaars met de vraag om het plaatsen van een PV-installatie te overwegen en wijst daarbij ook op de diverse ondersteunende maatregelen en begeleidende trajecten.

De tweede uitdaging ‘’Overal stroomversnellers’’ loopt van mei tot begin oktober, en spoort burgers aan zich te engageren voor een lokaal energieproject.

Steden/gemeenten worden opgeroepen om lokale energieprojecten naar voren te schuiven. Burgers mogen vervolgens in een online stemronde hun voorkeur bekend maken. Zodra 1% van de volwassen inwoners van de stad/gemeente heeft gestemd, ontvangt de stad of gemeente tot 1 euro per inwoner als startkapitaal om de populairste projecten mogelijk te maken.